Работно време

Работно време:

Понеделник - петък -> 08:00 - 20:00ч

Събота - неделя -> Почивен ден

 

Възможни усложнения при аборт

- Перфорация (пробиване) на маточната стена. Това е най-тежкото застрашаващо пряко живота на пациента усложнение. Най-честа причина за него са невнимание по време на работа, слаба квалификация, липса на опит или груба работа. Изисква се спешна коремна операция за възстановяване (зашиване) на перфорираната маточна стена и почистване на коремната кухина от кръв и съсиреци. Необходими са 5-7 дни болнично лечение.

- Задържани ембрионални части или ципи. В някои случаи поради бързане, липса на достатъчно опитност или страх при работа, акушер-гинекологът може да не изпразни изцяло маточната кухина.
Състоянието се характеризира с болки, кървене и покачваща се телесна температура. Обикновено състоянието се усложнява от наслагване на инфекция. Това усложнение изисква спешно диагностициране, дефинитивно изпразване на маточната кухина и антибиотично лечение (най-често с комбинация от антибиотици).

- Възпаление на маточната лигавица (ендометрит), водещо до различни усложнения и в някои случаи до стерилитет (невъзможност за забременяване). Получава се при работа с нестерилни инструменти, при зацапване на инструментите чрез допирането им до нестерилни повърхности или от силно възпалено влагалище по възходящ път след аборт.

- Травматично увреждане на маточната лигавица (престъргване). Маточната лигавица (ендометриум) е мястото, където се имплантира плодното яйце. Тя се състои от 2 слоя - повърхностен (функционален) и дълбок (базален). При аборт трябва да бъде отсранено плодното яйце, развиващо се във функционалния слой. При груба работа (груб кюретаж) може да бъде травмиран или дори унищожен базалния слой, което е тежко усложнение и води до невъзможност за следващо забременяване - стерилитет. Рискът от това усложнение се свежда до минимум при осъществяване на аборт чрез вакуум аспирация. Именно чрез вакуум аспирация се извършват абортите от Д-р Домусчиев и рискът от травмиране на базалния ендометриум е минимален.

Цена - аборт

230лв